Saya sukakan sup secara pukal. Berpukal-pukal sukakan sup tidak boleh cerita. Tidak kira sup apakah. Sup sayuran atau bebola ikan atau sup ayam atau daging atau sup cendawan atau apa saja. Sup ikan pun sedap.
I looiikkee so much.
Saya buat sup bebola ikan ini sudah lama. Maka. mari saya kongsi sup bebola ikan yang sedap ini. Ewah.
.....
Bahan-bahan A
Bebola ikan segar – 20 biji atau ikut suka anda [tengok kuantiti si pemakan] HAHA.
.....
Bahan B [Tumis]
Sup bunjut
Bunga lawang
Bunga cengkih
Kulit kayu manis
Buah keras
Cili Padi – diketuk
Lada Hitam – ditumbuk
Bawang Putih – 1 ulas ditumbuk
Bawang Merah – 4 Ulas – ditumbuk
Kiub Ayam – 1 kiub
Bahan C [ Sayuran]
Cendawan
Taugeh
Bunga Kubis
Karot
......
Tumis semua bahan tumis sehingga naik bau. Masukkan air. Masukkan bebola ikan. Biarkan mendidih.
masukkan garam secukup rasa.
Masukkan sayur yang tidak mudah empuk terlebih dahulu. biarkan sedikit empuk dan mendidih.
Tutupkan api.
Masukkan taugeh.
Taugeh yang terakhir sebab mudah lecur. Ye dak?
Siap dihidangkan.
Masukkan daun saderi dan daun sup.
Sodap. Boleh di makan dengan nasi. Atau dengan bihun atau dengan kueteow. Ye dak?
Slurrppp!