Cencaru Goreng Sambal

Uiks. Ikan cencaru selain dibakar dan dibakar dan dibakar dan dibakar. HAHAHA. Berapa banyak dibakar daaa~

Iya. Ikan cencaru sesuainya dibakar dan disumbatkan dengan sambal atau apakah. Ia memang sesuai.

Dan cencaru juga sesuai dibuat sambal.

Maka. setelah saya penat membakar dan membakar dan membakar membuat cencaru bakar. Maka. kali ini saya buat sambal pulak.

Saya rasa. Itu sahaja yang sesuai. HoHo.

.....


Cencaru Goreng Sambal




Bahan-bahan

Ikan Cencaru – siang dan cuci hingga bersih. Lumurkan garam dan kunyit.

[pada saya walaupun tidak dibakar. Saya tetap siang ikan cencaru belah dari belakang. Sebab ia menipiskan isi cencaru bila di goreng. Menjadikan ia mudah masak. Ye dak?]

Cili kering – 8 tangkai cili kering di rendam air panas

Bawang besar – 1 biji

Bawang putih – 2 ulas

*** sila blend.

Sos Tiram- 2 sudu

Sos Tomato- 2 sudu

Dan 1 lagi Bawang Besar – dipotong bulat

.....

Goreng ikan cencaru sehingga garing. Dan ketepikan.

.....

Tumis kan bahan yang dikisar bersama sos tiram dan tomato. Sehingga mendidih dan masak. Jangan tak masak pulak. Kang jadi tak sodap. Omak marah. HAHAHA. Saja pekena loghat negeri Sembilan kek sini. HuHu.

Okay. kembali kepangkal jalan.

Pastikan cili masak. Kalau tidak masak akan ada rasa pahit disitu.

Setelah cili masak. Masukkan sedikit asam jawa. Garam dan gula. Sedapkan kuah sambal terlebih dahulu.

Bila kuah sudah sedap.masukkan ikan cencaru yang di goreng. Gaul dan ia sehingga kuah terasa isi ikan.

Bila sudah rasa macam ada umphhhhh! Siaplah.

silasukalesungbatudisini
 

Copyright © 2009 ia adalah tentang senduk dan dapur Designed by csstemplatesmarket

Thanks to Blogger Templates | Converted to Blogger by BloggerThemes.Net