Cencaru Sumbat Sambal Kelapa

Ikan cencaru sesuainya cuma sesuai dibakar atau digoreng buat sambal. Sebab isinya padat. Dan mempunyai kulit yang yang sangat melindungi isi. Ye dak?

Saya sediakan cencaru bakar disumbat dengan sambal kelapa.

.....

Cencaru Sumbat Sambal Kelapa

Bahan-bahan [sumbat]

Lihat bahan dibawah.

Bawang besar – dipotong bulat

Cili padi – di ketuk

Daun limat purut – di hiris halus

Sos tiram

Cili kering – ditumbuk bersama asam jawa

Garam

Gula

......

Kemudian.

Gaulkan semua bahan sumbat.

......

Sumbat sambal kelapa dalam ikan yang dibelah dari belakang. Ikan tu kamu letak garam kunyit dulu. Biar garam meresap dalam isi ikan.

Okay. sudah siap.

Kemudian bakar ikan. Suhu antara 200 hingga 220 darjah celcius. Dalam masa 15 hingga 20 minit.


Okay. siap

Kemudian.

Hidangkan bersama sambal kicap. Potong bawang nipis-nipis. Tomato juga. Dan cili padi. Kemudian. Limau nipis. Dan cili padi.

Siap dihidangkan.

selamat mencuba!

silasukalesungbatudisini
 

Copyright © 2009 ia adalah tentang senduk dan dapur Designed by csstemplatesmarket

Thanks to Blogger Templates | Converted to Blogger by BloggerThemes.Net