Nasi Ayam Bakar Bermadu

Baik lah. Terus kepada objektif. Sebab puasa. Tidak larat. HAHAHA. Macam itu pun boleh lah ek.

Okay.

Nasi ayam. Nasik ayam adalah hidangan paling mudah setakat ini.

....



Nasi Ayam Bakar Bermadu







Bahan Sup – reneh sup macam biasa

Bawang Putih – 2 ulas- ditumbuk

Bawang Merah – 3 biji - ditumbuk

Buah Keras- 1 biji – ditumbuk

Lada Hitam – di tumbuk

Sup Bunjut atau kiub ayam

Bunga Lawang

Bunga Cengkih

Kulit Kayu Manis


Tumis.

Dan masukkan ayam [bahagian peha]. Rebus ayam terlebih dahulu bersama sup. Angkat ayam. Ketepikan.


Bahan Perap [ayam bermadu]

Halia – sebesar ibu jari atau lebih - dikisar

Bawang Besar - 1 biji - dikisar

Bawang Putih – 3 ulas - dikisar

Lengkuas – sebesar ibu jari - dikisar

Lada Hitam – kisar

Sos lada hitam – 3 sudu

Sos tiram -3 sudu

Kicap Manis – 3 sudu

Madu – 4 sudu

** ambil ayam yang direbus. Perap dalam bahan diatas selama 45 minit.


Kemudian bakar. Suhu 220 darjah celcius. Dalam masa 20 minit. Cukup. Cuma nak bagi garing. Ayam tadi sudah direbus. Ye dak?


Kemudian. Siap masak.


Kuah Sos Cili

Blend kan cili merah dengan satu ulas bawang putih. Masakkan atas api perlahan. Masukkan 4 sudu sos tomato. Sedikit garam dan gula. Siap.

Kuah Kicap

Blend kan cili padi bersama satu ulasbawang putih. Masukkan 2 sudu gula. Sendukkan 3 senduk sup. Gaulkan. Kemudian. Masukkan kicap. Siap. oh senangnya.

Nasi Ayam

Cuci beras seperti biasa.

Masukkan sup. Sukat macam kita nak masak nasik. Ikut beras banyak mana. Sup jangan pulak melebih-lebih. Kang nasik lembik. Sedikit hujung sudu jek kunyit. Kemudian masak nasik.[bezanya kalau kita masak nasik biasa letak air kosong ye dak? ] nak sedap lagi. masukkan satu sudu mentega. Sohih nasik jadi wangi.

Titik.


Dah siap. boleh hidang.




oh. sudah siap.



silasukalesungbatudisini
 

Copyright © 2009 ia adalah tentang senduk dan dapur Designed by csstemplatesmarket

Thanks to Blogger Templates | Converted to Blogger by BloggerThemes.Net