Baik lah. Terus kepada objektif. Sebab puasa. Tidak larat. HAHAHA. Macam itu pun boleh lah ek.
Okay.
Nasi ayam. Nasik ayam adalah hidangan paling mudah setakat ini.
....
Nasi Ayam Bakar Bermadu
Bahan Sup – reneh sup macam biasa
Bawang Putih – 2 ulas- ditumbuk
Bawang Merah – 3 biji - ditumbuk
Buah Keras- 1 biji – ditumbuk
Lada Hitam – di tumbuk
Sup Bunjut atau kiub ayam
Bunga Lawang
Bunga Cengkih
Kulit Kayu Manis
Tumis.
Dan masukkan ayam [bahagian peha]. Rebus ayam terlebih dahulu bersama sup. Angkat ayam. Ketepikan.
Bahan Perap [ayam bermadu]
Halia – sebesar ibu jari atau lebih - dikisar
Bawang Besar - 1 biji - dikisar
Bawang Putih – 3 ulas - dikisar
Lengkuas – sebesar ibu jari - dikisar
Lada Hitam – kisar
Sos lada hitam – 3 sudu
Sos tiram -3 sudu
Kicap Manis – 3 sudu
Madu – 4 sudu
** ambil ayam yang direbus. Perap dalam bahan diatas selama 45 minit.
Kemudian bakar. Suhu 220 darjah celcius. Dalam masa 20 minit. Cukup. Cuma nak bagi garing. Ayam tadi sudah direbus. Ye dak?
Kuah Sos Cili
Blend kan cili merah dengan satu ulas bawang putih. Masakkan atas api perlahan. Masukkan 4 sudu sos tomato. Sedikit garam dan gula. Siap.
Kuah Kicap
Blend kan cili padi bersama satu ulasbawang putih. Masukkan 2 sudu gula. Sendukkan 3 senduk sup. Gaulkan. Kemudian. Masukkan kicap. Siap. oh senangnya.
Nasi Ayam
Cuci beras seperti biasa.
Masukkan sup. Sukat macam kita nak masak nasik. Ikut beras banyak mana. Sup jangan pulak melebih-lebih. Kang nasik lembik. Sedikit hujung sudu jek kunyit. Kemudian masak nasik.[bezanya kalau kita masak nasik biasa letak air kosong ye dak? ] nak sedap lagi. masukkan satu sudu mentega. Sohih nasik jadi wangi.
Titik.