Semalam saya telah mencuba satu resepi try and error ikut gerak hati saya. dan ia menjadi kesedapan encik suami pula. HuHu. Saya sukakan cara try and error ini.
Baiklah. Saya kongsikan bersama anda pembaca diam saya.
.....
Bahan-bahan
Labu – sebelah saja saya guna
Agar-agar – sedikit sahaja Cuma untuk mengeraskan
Telur – 1 biji
Tepung jagung – 1 sudu
Tepung Kastard – 1 sudu
Susu Cair
Jagung Cream – ala, jagung dalam tin yang dok buat apam balik tu
Gula Merah – air gula merah
Roti gardenia – 3 keping. Saya potong empat segi kecil
Gula
Garam
Cara membuatnya:
SATU.Labu di potong dadu.
Rebuskan labu. Masukkan satu sudu gula. Biarkan empuk tapi jangan sampai benyek. Kemudian ketepikan.
TIGA.Rebuskan agar-agar dengan 1 cawan air. Sampai agar-agar larut.
EMPAT. Blendkan tepung jagung. Tepung kastad. Telur. Dan setengah susu cair. Blend sampai sebati. Masukkan dua sudu gula dan sedikit garam.
LIMA.Bila agar-agar sudah larut dan mendidih. Masukkan hasil tepung yang diblend tadi [langkah tiga]. kacau hingga mendidih. jangan tak kacau. tepung akan melekat.
ENAM.Masukkan roti.
Gaul. Sampai mendidih.
Masukkan labu. Atur di dalam bekas. Masukkan pudding roti sedikit demi sedikit. Atur selang seli dengan labu.
Diatas sekali. Letakkan cream jagung dan lebihan labu.
Tuangkan air gula merah. Ia sedap. Jika suka. tuang kan sedikit susu cair diatasnya. Bahan jangan manis sangat. Sebab air gula merah akan memaniskan anda. HAHA.
....
Masukkan dalam peti. Simpan sampai sejuk.
Dan. bila sudah mengeras. potong ia.