Ikan Merah Masak Asam


Ia pasal isi ikan merah yang sedap. Ikan merah sesuai untuk apa sahaja. Mahu bikin sup ikan merah? Mahu bikin kari ikan merah? Atau asam pedas ikan merah. Semuanya kena dan memang akan sentiasa kena dengan isi ikan merah yang lembut dan ada ummppphhh disitu.

Okay. saya persembahkan masak ikan merah gaya saya dan menjadi kegemaran encik suami.

Seperti biasa. Ia adalah sesuatu yang ringkas dan senang. Cuma try and error. Dan asas yang sama sahaja.

Sedia maklum untuk kita-kita yang bukan reti memasak sangat gaya emak-emak dan tok-tok atau gaya opah-opah diluar sana yang memang berpengalaman banyak. ye dak?

Okay.

.....

Ikan Merah Masak Asam



Bahan-Bahan

Bawang Besar – 1 biji - ditumbuk

Bawang Putih – 2 ulas- ditumbuk

Lada Hitam – setengah sudu ditumbuk

Cili Padi – 4 biji diketuk

Tomato – 1 biji dibelah empat

Sos Tiram – 2 sudu

Air asam jawa – 1 mangkuk kecil

Garam dan gula

.....

Ikan merah di cuci bersih dan lumurkan dengan garam dan kunyit.


Goreng kan ia. Dan ketepikan.

.....

Okay. sekarang kita buat kuah.

Tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga naik bau. Masukkan sos tiram. dan air asam jawa. Masukkan cili padi. Potong bawang besar secara bulat. Biarkan mendidih. Masukkan garam dan gula. Pekat kan kuah semahu anda. Yang penting sedapka kuah dulu ye dak?

Bila kuah sudah masak. Masukkan ikan yang digoreng.

Gaul. Biar rasa ikan meresap dalam kuah.

Kemudian. Masukkan tomato.

Kemudian siap.


HuHu. Bukan payah sangat. Ye dak?

silasukalesungbatudisini
 

Copyright © 2009 ia adalah tentang senduk dan dapur Designed by csstemplatesmarket

Thanks to Blogger Templates | Converted to Blogger by BloggerThemes.Net