Ia pasal isi ikan merah yang sedap. Ikan merah sesuai untuk apa sahaja. Mahu bikin sup ikan merah? Mahu bikin kari ikan merah? Atau asam pedas ikan merah. Semuanya kena dan memang akan sentiasa kena dengan isi ikan merah yang lembut dan ada ummppphhh disitu.
Okay. saya persembahkan masak ikan merah gaya saya dan menjadi kegemaran encik suami.
Seperti biasa. Ia adalah sesuatu yang ringkas dan senang. Cuma try and error. Dan asas yang sama sahaja.
Sedia maklum untuk kita-kita yang bukan reti memasak sangat gaya emak-emak dan tok-tok atau gaya opah-opah diluar sana yang memang berpengalaman banyak. ye dak?
Okay.
.....
Bahan-Bahan
Bawang Besar – 1 biji - ditumbuk
Bawang Putih – 2 ulas- ditumbuk
Lada Hitam – setengah sudu ditumbuk
Cili Padi – 4 biji diketuk
Tomato – 1 biji dibelah empat
Sos Tiram – 2 sudu
Air asam jawa – 1 mangkuk kecil
Garam dan gula
.....
Ikan merah di cuci bersih dan lumurkan dengan garam dan kunyit.
Goreng kan ia. Dan ketepikan.
.....
Okay. sekarang kita buat kuah.
Tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga naik bau. Masukkan sos tiram. dan air asam jawa. Masukkan cili padi. Potong bawang besar secara bulat. Biarkan mendidih. Masukkan garam dan gula. Pekat kan kuah semahu anda. Yang penting sedapka kuah dulu ye dak?
Bila kuah sudah masak. Masukkan ikan yang digoreng.
Gaul. Biar rasa ikan meresap dalam kuah.
Kemudian. Masukkan tomato.
HuHu. Bukan payah sangat. Ye dak?