Ayam Bakar Berempah

Petang ini saya menyajikan ayam bakar berempah sebagai menu berbuka. Mudah sahaja jika ada ketuhar. Tidak payah berkipas-kipas gaya muka penuh arang. HiHi.

Maka. mari kita lihat resepi.

.....


Ayam Bakar Berempah






Bahan-Bahan [perap]

Halia – sebesar ibu jari

Bawang Putih- 2 ulas

Bawang Besar – 1 biji

Jintan Manis

Lada Hitam – 1 sudu

Sos Lada Hitam- 2 sudu

Sos Tiram – 2 sudu

Kicap Manis-1 sudu

Sos Cili- 2 sudu

Rempah kari – 3 sudu

Madu – 2 sudu

** bahan ini dikisar dan digaulkan bersama ayam. Perap selama 45 minit.


...

Kemudian bakar. Suhu antara 200 hingga 220darjah celcius dalam masa 30 minit. Baru garing molek. Ye dak?


....

Kuah Ayam Bakar

Hasil lebihan perap tadi jangan di buang.

Tumis bahan perap setelah anda menggunakannnya. Masukkan 3 sudu cili kering yang dikisar. Masak hingga mendidih dan naik bau. Masukkan 3 sudu pati santan pekat. Kacau sehingga kuah menjadi pekat. Masukkan sedikit gula dan garam. Siap.


Sup ringkas bebola ikan

Cincang bawang dan daun sup.

Rebus bersama satu kiub ayam

Masukkan bebola ikan.

Hidangkan bersama nasi putih dan sup ringkas bebola ikan. Dan. keropok ikan mai dari terengganu. HAHA.

encik suami awal-awal lagi sudah mahu nasi tambah....pheww~

silasukalesungbatudisini
 

Copyright © 2009 ia adalah tentang senduk dan dapur Designed by csstemplatesmarket

Thanks to Blogger Templates | Converted to Blogger by BloggerThemes.Net