Petang ini saya menyajikan ayam bakar berempah sebagai menu berbuka. Mudah sahaja jika ada ketuhar. Tidak payah berkipas-kipas gaya muka penuh arang. HiHi.
Maka. mari kita lihat resepi.
.....
Bahan-Bahan [perap]
Halia – sebesar ibu jari
Bawang Putih- 2 ulas
Bawang Besar – 1 biji
Jintan Manis
Lada Hitam – 1 sudu
Sos Lada Hitam- 2 sudu
Sos Tiram – 2 sudu
Kicap Manis-1 sudu
Sos Cili- 2 sudu
Rempah kari – 3 sudu
Madu – 2 sudu
** bahan ini dikisar dan digaulkan bersama ayam. Perap selama 45 minit.
...
Kemudian bakar. Suhu antara 200 hingga 220darjah celcius dalam masa 30 minit. Baru garing molek. Ye dak?
....
Kuah Ayam Bakar
Hasil lebihan perap tadi jangan di buang.
Tumis bahan perap setelah anda menggunakannnya. Masukkan 3 sudu cili kering yang dikisar. Masak hingga mendidih dan naik bau. Masukkan 3 sudu pati santan pekat. Kacau sehingga kuah menjadi pekat. Masukkan sedikit gula dan garam. Siap.
Sup ringkas bebola ikan
Cincang bawang dan daun sup.
Rebus bersama satu kiub ayam
Masukkan bebola ikan.
Hidangkan bersama nasi putih dan sup ringkas bebola ikan. Dan. keropok ikan mai dari terengganu. HAHA.