Ikan siakap. Sedap. Isi dia manis. dan lembut. Dan saya gemarkan ia.
Petang ini saya masak siakap stim. Saya kukus ia sebab saya teringat dengan kawan serumah saya semasa kami mengajar di Langkawi semasa masih bujang terang tang tang. Zaman anak dara.
Dia masakkan saya siakap stim.
Dia teman serumah sewa saya yang baik hati. Suatu hari dulu, masa awal-awal posting sebagai guru, kami sama-sama pergi pasar jalan kaki sebab pasar dekat sahaja dengan rumah.
Bila kadang-kadang teringin mahu makan apakah. Maka dua-dua kami mula pergi pasar cari bahan. Selalunya hari minggu. Mulalah memasak dari pagi hingga ke petang. Masak. Banyak tak sangga-sangga dan lepas itu sebab perut kami dua kecik saja. Makanan mula lah di hantar dengan rumah jiran depan rumah. HAHA.
.....
Bahan-bahan
Ikan siakap – disiangkan dan di lumur dengan garam dan asam jawa. [supaya hilang hanyir]
Karot – dipotong panjang
Bawang besar – dipotong bulat
Serai – di belah dua
Daun Limau Purut – di carikkan
Cili Padi – di potong kecil
Tomato – dipotong dadu
Jagung – sebab saya suka jagung HAHAHHA. Ini tak letak pun tidak apa.
.......
Okay. tidak perlu letak air di situ.
......