Rendang Asam Ayam

Ramai meminta saya resepi rendang asam ayam ini. Samada cikgu disekolah atau kawan-kawan sekolah. Ini masakan paling mudah yang saya kira sangat senang untuk disediakan.

Masakan ini sudah saya uji dengan citarasa encik suami. Sungguh dia menyukainya dan saya pun juga. HAHA.

Bagi orang utara goreng itu dipanggilnya rendang.

Baiklah. Jom kita berendang-rendang.

......

Rendang Asam Ayam

Bahan-bahan.

Ayam [di cuci dan di hiris kecil atau ikut selera anda mahu besar atau kecik atau sedang-sedang]

Kunyit

Garam

[toskan ayam. Sapukan sedikit gara dan kunyit]


Bahan-bahan tumis

Sos tiram

Air asam jawa [satu mangkuk kecil]

Bawang merah [6 ulas] - ditumbuk

Bawang putih [3 ulas] - ditumbuk

Bawang besar [1 biji] – di tumbuk

1 sudu lada hitam – ditumbuk

Serai -diketuk

Cili padi [ 5 tangkai diketuk tidak lumat]

Tomato [1 biji di potong dadu]

1 biji Bawang besar [ dipotong bulat]

Garam

Gula

........

Ayam digoreng dan diketepikan.

Tumiskan bahan yang ditumbuk, bawang besar, bawang putih, bawang merah, serai, cili padi, lada hitam, tomato sehingga naik bau. Masukkan sos tiram dan air asam jawa. Biarkan mendidih.

[kalau ada anak kecil, jangan letak lada hitam dan cili padi lah. kesian pulak dia menahan pedas dan panas lada hitam. Ye dak?]

Masukkan sedikit gula dan sedikit garam. [jangan lah dikau bubuh garam banyak sangat. Kan tadi dah di goreng ayam dengan sapu garam kunyit] ye dak?

Yang penting. Masak bahan tumis bagi sedap-sedap dulu.

Kemudian.

Masukkan ayam yang digoreng. Gaulkan sehingga kuah melekat di isi ayam. Masukkan bawang besar yang dihiris bulat.

Potong daun bawang dan saderi. Taburkan.

Tadaa~ siap di hidangkan.


silasukalesungbatudisini
 

Copyright © 2009 ia adalah tentang senduk dan dapur Designed by csstemplatesmarket

Thanks to Blogger Templates | Converted to Blogger by BloggerThemes.Net