Laksa Utara


Bila duduk di Johor Bahru mengikut encik suami dan bekerja disini. Bila saya sedang teringin dan kempunan lagi mahu makan laksa. Haruslah menamai laksa itu dengan ini: "saya teringin mahu makan laksa utara".

Perkataan utara itu kena highlight. Sebab sekarang kalau cakap teringin mahu makan laksa akan di sangka mahukan laska Johor pulak.

Masa di negeri saya tidak apa. Sebut saja mahu makan laksa. Otak masing-masing menangkap terus kepada laksa utara. Sebab memang dok sana. Haha.

Okay lah. Petang tadi saya masak laksa utara. Laksa penang ka atau apakah. Sama saja dengan laksa utara sebab penang, perlis dan kedah adalah negeri utara.

Sebab tidak ddapat sabar menunggu sabtu yang cerah. Terus saya buat laksa utara ini lepas balik saja dari sekolah tengahari tadi.

......


Laksa Utara



Bahan utama

Laksa – dibasuhkan dan direbus.

Bilas. Dan ketepikan.

....

Bahan-bahan [kuah] -

Cili kering – 8 tangkai di rendam air panas [dikisar]

Bawang merah- 5 ulas [dikisar]

Cili padi – 2 biji [dikisar]

Ikan [ikut suka awak mahu ikan apakah. Kembong kah. parang kah. atau ikan sardine kah] – direbus

Bunga kantan – 2 batang di belah dua

Daun kesum – di ambil daun dan pucuk

Asam keping

Garam

.......

Bahan-bahan [sayuran]

Timun- dihiris halus

Daun selom- dihiris halus

Kobis- di hiris halus

Cili padi – di potong nipis

Bawang besar – di potong nipis-nipis

Limau nipis – di belah empat

Telur – 2 biji direbus

Tengok ini.


......

Untuk kuah.

Isi ikan yang sudah direbus di asingkan daripada tulang. Dan di tumbuk pun okay. di kisar pun okay. lihat isi ikan ini.

air rebusan ikan jangan dibuang. Ia berguna okay.

Tulang ikan sila blend. Kemudian tapis tulang. Dan ambil airnya. Ketepikan.

.....

Masukkan bahan kisar dalam periuk. Biarkan mendidih. Masukkan isi ikan dan air rebusan ikan. Masukkan air. Jangan terlalu cair. Masukkan garam dan asam keping.

Kadar masin dan kadar masam adalah ikut selera tuan-tuan dan puan-puan ye. asam keping mungkin dalam dua hingga tiga keping.

Masukkan daun kesum dan bunga kantan yang telah di belah dua. Tunggu hingga mendidih dan masak.

Okay. tengok kuah.


Sudah mendidih.

.......

Sekarang boleh dihidangkan. Okay. ha. Tadaa~


Dan ini.


saya sudah siap godak mahu makan secara tidak sabar. HAHA. Sodap!

Ingat. Laksa memang bergantung pada kesedapan kuah. Kalau kuah anda sedap. Maka sedaplah laksa. HuHU.


silasukalesungbatudisini
 

Copyright © 2009 ia adalah tentang senduk dan dapur Designed by csstemplatesmarket

Thanks to Blogger Templates | Converted to Blogger by BloggerThemes.Net