Bila duduk di Johor Bahru mengikut encik suami dan bekerja disini. Bila saya sedang teringin dan kempunan lagi mahu makan laksa. Haruslah menamai laksa itu dengan ini: "saya teringin mahu makan laksa utara".
Perkataan utara itu kena highlight. Sebab sekarang kalau cakap teringin mahu makan laksa akan di sangka mahukan laska Johor pulak.
Masa di negeri saya tidak apa. Sebut saja mahu makan laksa. Otak masing-masing menangkap terus kepada laksa utara. Sebab memang dok sana. Haha.
Okay lah. Petang tadi saya masak laksa utara. Laksa penang ka atau apakah. Sama saja dengan laksa utara sebab penang, perlis dan kedah adalah negeri utara.
Sebab tidak ddapat sabar menunggu sabtu yang cerah. Terus saya buat laksa utara ini lepas balik saja dari sekolah tengahari tadi.
......
Laksa Utara
Bahan utama
Laksa – dibasuhkan dan direbus.
....
Bahan-bahan [kuah] -
Cili kering – 8 tangkai di rendam air panas [dikisar]
Bawang merah- 5 ulas [dikisar]
Cili padi – 2 biji [dikisar]
Ikan [ikut suka awak mahu ikan apakah. Kembong kah. parang kah. atau ikan sardine kah] – direbus
Bunga kantan – 2 batang di belah dua
Daun kesum – di ambil daun dan pucuk
Asam keping
Garam
.......
Bahan-bahan [sayuran]
Timun- dihiris halus
Daun selom- dihiris halus
Kobis- di hiris halus
Cili padi – di potong nipis
Bawang besar – di potong nipis-nipis
Limau nipis – di belah empat
Telur – 2 biji direbus
......
Untuk kuah.
air rebusan ikan jangan dibuang. Ia berguna okay.
Tulang ikan sila blend. Kemudian tapis tulang. Dan ambil airnya. Ketepikan.
.....
Masukkan bahan kisar dalam periuk. Biarkan mendidih. Masukkan isi ikan dan air rebusan ikan. Masukkan air. Jangan terlalu cair. Masukkan garam dan asam keping.
Kadar masin dan kadar masam adalah ikut selera tuan-tuan dan puan-puan ye. asam keping mungkin dalam dua hingga tiga keping.
Masukkan daun kesum dan bunga kantan yang telah di belah dua. Tunggu hingga mendidih dan masak.