Semalam telah saya mencuba sesuatu. Sesuatu yang try and error. Saya cuba guna spageti sos untuk ikan bakar saya. Dan berjaya. HaHa. Seperti biasa ujikaji saya adalah kepada encik suami.
Bila saya tengok dia makan tidak panggung kepala. Dan mula mengangkat ibujari tanda bagus. Fokus dan bertambah banyak kali. Maka. ujikaji itu berjaya lah. HiHi.
Okay. tadaa~
.....
Cencaru Sumbat Bakar Aroma Itali
HAHA. Lihat pada tajuk tidak menahan.
dengan wangian ikan bakar beserta aroma sos spageti dan limau purut
Bahan Utama
Ikan cencaru – saya suka yang sedang-sedang saja saiznya sebab isi cencaru sangat padat.
Cencaru di siang dan di hiris dari belakang. Cuci bersih dan letakkan garam dan kunyit. Lihat gambar dibawah.
........
Bahan-bahan [sambal untuk sumbat]
Sos Spageti – 5 sudu
Sos Cili – 3 sudu
Sos Tiram - 2 Sudu
Gula – 2 sudu
Bawang Besar – dipotong bulat
Cili Padi – dihiris halus
Daun Limau Purut – di hiris halus
** campurkan semua bahan sambal untuk disumbat. Lihat disini. Gaul semuanya.
........
Kemudian.
Kemudian.
Masak dah ni hah.
Kemudian. Hidangkan. Bersama sambal kicap.
Ia sungguh wangi. Dengan aroma sos spageti. Dan haruman daun limau purut. Ia membangkitkan selera. Wuwuwut.
Bahan sambal kicap
Tomato – 1 biji dihiris kecil
Bawang Besar- 1 biji dihiris nipis
Cili Padi – 5 biji di hiris nipis
Limau Nipis- dihiris kecil dan lebihan diperah
Kicap
Okay.
Siap. siap. dan encik suami menjilat jari tanda sedap dan makan bertambah. =)