Nasi Goreng Kerabu Jagung Dengan Ayam Bermadu

Hui. Tajuk tidak menahan panjangnya. Biasalah. Resepi try and error memang bikin suka hati saja.

Sebenarnya tidaklah payah mencipta satu suasana yang seronok ketika makan. Jika menginginkan suasana macam di restoran atau warung apakah. Boleh saja mencuba sendiri.

satu saja pada saya. memasak sendiri pasti diserta dengan doa kaseh sayang keluarga. air tangan sendiri ye dak? kemudian, kadar kebersihan kita sendiri tahu. kalau di kedai. wallauhua'lam....

Hari ini saya teringatkan sesuatu. Pinggan daun pisang yang selalu di warung guna. Saya pasti semua orang biasa tengok.

Maka. saya lepas balik sekolah terus menderu kereta ke pasaraya mencari pinggan macam daun pisang.

Saya mahu bikin sesuatu. Buat kejutan untuk encik suami pulang keroje. Dan suprise itu menjadi. HAHA.

Kenangan zaman kita kita belajar. makan dikedai pinggan gaya cenggini.

Maka. saya persembahkan ini. sebagai makan malam saya hari ini.

.....


Nasi Goreng Kerabu Jagung Ayam Bermadu



Bahan-bahan [perap]

Ayam – belah enam. Saya ambil bahagian peha

Bawang besar [kisar]

Bawang putih [kisar]

Halia –sebesar ibu jari [dikisar]

Sos lada hitam

Sos tiram

Kicap manis

Madu – 3 sudu

Lada hitam [ dikisar]

Perap ayam bersama bahan kisar selama 45 minit. Kalau satu hari lagi bagus.

Setelah perap. Bakar ayam dalam suhu 200 sehingga 230 darjah celcius dalam masa 50 minit dan menggunakan api atas bawah.

Okay. tengok ini.


.........

Kemudian.

Sementara tunggu ayam anda masak. Mari sediakan ini.

Bahan-bahan [kerabu]

Bunga kantan [ dihiris nipis]

Pegaga [ dihiris halus]

Jagung [ dihiris halus]

Daun Limau Purut [ dihiris halus]

Bawang merah dan bawang putih- [dihiris nipis]

Lihat bahan yang sudah sedia dihiris.

........

Gunakan perencah nasi goreng macam biasa. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau. Kemudian. Masukkan bahan ulaman yang dihiris. Kemudian masukkan nasi. Gaul sehingga sekata. Jangan lupa masukkan garam secukup rasa.

Goreng nasi sehingga mesra semuanya dan rasa yang sedap lah kan? Ye dak?

Nasik dah siap di goreng dah ni hah.

.....

Kemudian.

Ayam bermadu yang dibakar sudah masak.


Angkat. Dan macam tak sabar mahu baham. HuHu.

gulp...gulp....memang tak menahan..

......

Dan siap dihidangkan bersama nasik goreng anda.

Potong timun dan tomato. Letakkan daun salad. Sebab daun salad adalah pemangkin rasa yang gumbira. dan goreng ikan bilis. Ye dak?

Hey. Hey. Selamat mencuba. Buat lah gaya bagus di kediaman anda semasa makan. Cipta suasana seperti di restoran yang anda mahukan. Ia seronok. tahu?

silasukalesungbatudisini
 

Copyright © 2009 ia adalah tentang senduk dan dapur Designed by csstemplatesmarket

Thanks to Blogger Templates | Converted to Blogger by BloggerThemes.Net