Ini resepi lama saya yang saya masih akan lakukan jika membeli kerang. Sebab apakah?
Ia mudah.
Ia sedap.
Ia sangat sesuai untuk penggemar kerang.
Ia berbaloi-baloi lah. HAHA.
.....
Kerang pes Tomyam
Bahan-bahan:
Kerang 1 kilo [ dicuci dengan baik-baik]
Se paket Pes tomyam adabi [separuh]
Daun limau purut
Serai di ketuk
Sedikit garam
Limau purut di belah dua
......
Kemudian.
Masukkan kerang dalam periuk untuk di rebus.
Rebus bersama serai yang diketuk tadi. Masukkan pes tomyam. Garam.
Bila mendidih masukkan daun limau purut. Tutup periuk seketika.
Bila sudah masak. Angkat dan hidangkan.
Perahkan asam limau.
......
Wah. Siap. yummy. Makan saja-saja meratah sambil berborak sungguh sodap. HAHHAH.