Salamun alaik.
Ada orang suka dengan ayam goreng masak kicap. Orang itu adalah encik suami saya. entah dimana dia suka sungguh dengan masakan itu. Saya tidak lah gemarkan sangat secara sungguh-sungguh. Saya suka ia sedang-sedang saja.
Oleh kerana encik suami suka. Maka saya relakan saja mengulang masak. Okay. sila lihat resepi di bawah.
.............
Resepi
Ayam Goreng Masak Kicap Bermadu.
Bahan A [perap dalam 30 minit dan gorengkan]
- Ayam[ siangkan dan potong ikut kehendak masing-masing. Mahu kecil-kecil atau besar]
- Dua sudu madu
- Garam kunyit
Bahan B [tumbuk lagi sedap daripada kisar]
- Bawang merah [5 ulas]
- Bawang putih [2 ulas ]
- sebiji tomato [potong dadu]
- Cili padi [3 biji]
- Halia [sebesar ibu jari] tengok ibu jari anda besar ke tidak. HAHAH. Kalo tidak puas hati tengok saiz jari kaki. Ahahha. [saya gurau jek la ye dak?gilos]
- Bawang besar [1 biji]
Bahan C
- Sos Tiram
- Kicap Manis
- Air asam jawa
- Gula
- Garam
............okay?
- Ayam yang diperap tadi di goreng sampai masak. Saya tidak suka separuh masak. Sebab nanti ada darah kat tulang dia tak masak betul-betul jadi langkah selamat goreng ayam sampai masak.
- Ketepikan ayam. Buangkan separuh minyak yang digoreng ayamnye tadi bah....
- Tumis semua bahan kisar sehingga naik bau.
- Masukkan air asam jawa, sos tiram dan kicap. Kacau sehingga mendidih.
- Masukkan sedikit sahaja garam sebab takut masin sangat la hai. Jangan main masuk jek tau. Kemudian masukkan gula.
Apabila sudah masak dan menjadi pekat molek-molek. Masukkan ayam yang digoreng tadi. Gaul kan sampai kuah semua melekat pada isi ayam. Dan apabila kuah dan rasa ayam goreng telah sebati. Siap.
Tadaa~ ha tudia. Ayam goreng masak kicap bermadu. Ewah.