Serawa Labu dan Kurma


Nanti. Saya mahu tanya dulu:

Siapa sukakan labu. Sila angkat tangan.

Jawapan: saya!

Siapa lagi sukakan labu sila duduk. Jangan berdiri.

Jawapan: eh. Sayalah tu. Mari duduk.

Dan. Siapa sukakan labu atau mana orang putih dia pumpkin? Sila lah cakap ya.

Jawapan: YA. YA. YA! Sayalah orang yang sukakan labu atau nama orang putih dia pumpkin itu. HaHa.

Tidak lah saya kesah jika ada orang kata gemarkan makanan orang tua-tua. HaHa. Saya tetap suka secara banyak-banyak-banyak-banyak.

...

Maka. saya telah buat pencuci mulut lepas makan untuk encik suami hari itu. sebuah labu yang cantik warna kuning dan di letakkan kurma juga.

....



Serawa Labu Dan Kurma




Cuma ini bahannya:

Labu – kupas labu separuh dan sila potong kecil. Agak-agak. Jangan kecil sangat.

Kurma – buang kulit luar. Dan belah dua atau tiga

Santan – 1 Cawan [untuk bagi lemak]

Susu Cair – Setengah tin

Gula – 3 Sudu [kalau anda nak manis. tambah lah sendiri. Ye dak?

Garam – Secubit saja. Jangan banyak.

....

Rebus Labu. Sampai separa empuk.

Masukkan santan. Biar mendidih. Masukkan Susu Cair.

Masukkan Kurma. Biar Mendidih. Masukkan Gula. Dan Garam. Kacau.

Tutup api. Siap dah. Senang saja.

...

Kalau tak. Boleh simpan dalam peti sejuk. Ohoi. Balik kerja tengahari sampai rumah. Buka peti sejuk ada serawa labu. Makan sejuk-sejuk. Sedap sangat. Bahagia!

HaHa.

silasukalesungbatudisini
 

Copyright © 2009 ia adalah tentang senduk dan dapur Designed by csstemplatesmarket

Thanks to Blogger Templates | Converted to Blogger by BloggerThemes.Net