Hai. Hari itu saya kempunan telur tembakul. HAHAH. Bukan lah. saya kempunan nak makan pajeri terung. Hu. terasa di mulut sudah rasa-rasa manis dan berempahnya pajeri. Ish.
Tak boleh jadi. Saya tidak pernah masak pajeri sebelum ini. maka. berasa susah hati nak masak bagaimanakah.
Ring! Ring! Ring! [talipon puan emak di kampung halaman. Utara jauh nun. Tanya resepi pajeri terung bagaimanakah. Hahah]
Itu saja panggilan hayat yang ada.
Lalu. Saya menulis resepi hari itu iaitu:
Pajeri terung. Ikan yu bakar. Dan air asam. [hantar mesej pada encik suami tentang menu yang bakal saya masak hari itu- dia setuju]
Baiklah. Persembahkan kepada anda:
....................
Pajeri Terung.
Bahan-bahan kisar
Halia – sebesar ibu jari
Bawang putih – 3 ulas
Bawang besar – 2 biji
** bahan kisar ini sila gaulkan bersama rempah ikan atau daging dan kerisik.
Sila lihat rajah.
Bahan-bahan tumis
Bawang putih – dihiris
Bawang merah – dihiris
Bunga lawang
Bunga cengkih
Kulit kayu manis
Lada hitam
Lihat rajah.
Bahan-bahan lain.
Rempah kari ikan atau daging
Kerisik
Gula
Garam
Terung. Potong begini. Lihat rajah.
......
Goreng terung terlebih dahulu supaya kulit terung tidak benyek apabila pajeri anda masak nanti.
Tumis bahan kisar sehingga naik bau dan pecah minyak. Lihat rajah dibawah.
Kemudian. Masukkan santan dan bahan kisar. Masukkan terung. Masukkan garam dan gula.
Ish. lihat rajah di bawah.