Ayam Bakar Istimewa


Hari itu saya malas memasak. Maka. saya buntu tak tahu mahu sajikan apakah. Encik suami memang seorang pemakan. Suka makan di rumah daripada di luar. Dia tidak gemar makan di luar.

Biasalah kadangkala. Kita orang perempuan ini datang sheikh malas memasak. Maka. tak ada idea mahu masak apa? Sedangkan jam sudah nak jam enam petang. Sekejap lagi jam 6.45 encik suami pasti sampai dan mahu makan malam.

Maka. menu hentam saya petang itu adalah ini: Ayam Bakar Istimewa

Tengok pada tajuk. Ada istimewa disitu. Memujuk hati supaya makan malam itu tetap menjadi istimewa walaupun sangat ringkas seadanya. HAHA.


..

Ayam Bakar Istimewa






Bahan-bahan.

Ayam. [saya ambil bahagian peha sahaja]

Perap ayam dengan:

Sos Tiram

Sos Lada Hitam

Kicap Manis [ kipas udang]

Bawang Putih [tumbuk]

Bawang Besar [tumbuk]

Halia – seinci [ ditumbuk]

....

Ayam dibakar pada suhu 220 darjah celcius menggunakan api atas dan bawah.

Nah siap!


gaya orang pemalas tulis resepi.

Lepas itu. buat kuah:

** Sila tumbuk:

Bawang Besar – 1 biji

Bawang Putih – 2 Ulas

Cili Padi – 4 biji di ketuk

Sos tiram - 1 sudu

Air asam jawa – 5 sudu

Garam dan Gula

....

Tumis bahan kisar. Masukkan sos tiram dan air asam jawa. Masak sehingga mendidih. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Sedapkan kuah terlebih dahulu.

Nah! Kuah dah siap.


.....

Okay. Hiris tomato masukkan dalam piring. Golekkan ayam dalam kuah. Taburkan daun bawang dan cili padi yang dipotong keatas ayam. Siap. gaya malas sungguh memasak hari itu.

Siap. siap. siap. Abang. Mari makan!


tamat dan yummi!

silasukalesungbatudisini
 

Copyright © 2009 ia adalah tentang senduk dan dapur Designed by csstemplatesmarket

Thanks to Blogger Templates | Converted to Blogger by BloggerThemes.Net