Kueh Keria

Kueh keria. Saya tertanya jugak kenapakah namanya keria. Siapakah keria? Adakah dia mohd zakaria? HAHAHA. Berhenti merapu.

Biar lah namanya kueh keria atau siapa. Saya gemarkan dia. Suka dibuat sendiri daripda di kedai sana.

Bila buat sendiri. Kadar sedap dan lebihan ubi adalah lebih daripada tepung. Kalau di kedai. Sohih lebih tepung daripada ubi. Bikin hati rasa kecewa. Okay.

Sebab lama sangat tidak mengupdate masakan terlalu lama. Maka. sudah berlambak dalam kamera saya.

Maka. persembahkan anda:

...


Kueh Keria




Bahan-bahan

Ubi [ambil yang merah]

Tepung gandum

Garam

Gula

...

Ubi. Kupas. Dan hiris begini. Rebus kan bersama sedikit air dan garam. Biar empuk. [jangan banyak sangat air]

Lenyekkan.

Masukkan tepung. Agak-agak boleh gentel dan bentukkan.

Bentukkan dia.


Kemudian.

Goreng dia dengan api perlahan.


....

Untuk salutkan dia dengan gula.

Satu.

Panaskan kuali. Tanpa minyak.

Dua.

Masukkan 5 sudu gula. Kacau jangan bagi hangus. Masukkan 5 sudu air. Biarkan mendidih dan pekat.

tiga.

Masukkan kueh keria. Dan gaul. Biar gula melekat pada kueh.

Siap.


silasukalesungbatudisini
 

Copyright © 2009 ia adalah tentang senduk dan dapur Designed by csstemplatesmarket

Thanks to Blogger Templates | Converted to Blogger by BloggerThemes.Net